Ғылым • 28 Ақпан, 2025

Жебір өсімдігінің генетикалық құпиясы

56 рет
көрсетілді
2 мин
оқу үшін

Әлкей Марғұлан атындағы Пав­лодар педагогикалық уни­вер­ситетінің ғалымдары жебір (тимьян) өсімдігіне зерт­теу жүргізіп, оның бұған дейін белгісіз болып келген генети­калық құпиясын ашты.

Жебір өсімдігінің генетикалық құпиясы

Оны аталған жоғары оқу орнындағы Биоценология және экологиялық зерттеулер ғылыми орталығының директоры, профессор Бибігүл Жұмабекова бастаған ғалым­дар тобы жүргізді. Олар Баян­ауыл ұлттық паркінің табиғи жағдайында өсетін жебірдің екі түріне жататын 26 популяциясын зерттеген. Елімізде бұл өсімдікті осын­дай ауқымда зерттеу алғаш рет жүргізіліп отыр.

Б.Жұмабекованың айтуын­ша, ғалымдар зерттеу ке­зін­­де кейбір жебір өсім­дігі по­пу­ляцияларының гене­ти­ка­лық ұқ­састығын, ал бас­қа­ла­ры­ның айтарлықтай айыр­ма­шылығын анықтаған.

Бұл өсімдік әр жерде өсе­ді. Оны жол бойынан да, егіс алқабынан да көруге болады. Бір жағынан, жебірдің емдік қасиеті де жоғары. Ға­лым­дар ДНҚ талдауында молеку­лалық маркерлерді пайдаланып, жебірдің экожүйедегі өзгерістерге қалай жауап бере­тінін зерттеген. Мұндай зерттеулер өсімдіктің әлсіз популяцияларын анықтап, оларды жойылып кетуден сақтайды. Сонымен қатар жебірдің генетикасын зерттеу – оны қор­ғауға ғана емес, климаттық өз­герістерге төзімді жаңа сорттарды шығаруға мүмкіндік береді.

«Зерттеу нәтижесінде же­бір өсімдігінің антропоген­дік факторларға қалай бейім­де­летінін анықтадық. Біз осы жаңалықтың арқасында биоалуантүрлілікті сақтап, экожүйелерді қорғауға арнал­ған маңызды құралдарға қол жет­кіздік», деді Б.Жұмабекова.

Енді ғалымдар зерттеу аясын кеңейтіп, гене­тиканы спектралды талдаумен байланыстыруды, сондай-ақ эко­логиялық факторлардың әсерін зерттеуді жоспарлап отыр.

Айта кетейік, бұл жоба Ғы­лым және жоғары білім ми­­нистрлігінің қолдауымен жүр­гізілді. Сондай-ақ жебір өсім­­дігін зерттеу мен оны шай саңы­рауқұлағы негізіндегі сусын құрамына қосу – ком­мер­цияландырудың негізгі бағы­­ты болмақ. Бұл өсімдіктің біре­гей емдік және дәмдік қасиет­тері тамақ өнеркәсібінде жоғары функционалды өнім жасауға болатынын аңғартады.

 

Қайсар ҚҰСАЙЫН