Автоматты жүйенің артықшылығы көп
Фермалар сүт өңдеп, өнім шығарып, оны алыс-жақын шетелге экспорттап жатқан ірі кәсіпорындарды сапалы шикізат қорымен қамтамасыз етпек. Биыл Ыбырай Алтынсарин, Әулиекөл, Жітіқара, Қарабалық, Қостанай, Сарыкөл, Бейімбет Майлин аудандары мен Арқалық қаласында 10 сүт-тауар фермасының құрылысы басталады.
Былтыр желтоқсанда Меңдіқара ауданына қарасты Степанов ауылында 1 200 басқа арналған сүт-тауар фермасы іске қосылған. Ферма аудан орталығы Боровскойдағы май зауытына күн сайын 8 тонна сүт жеткізеді. Нәтижесінде, зауыт шикізат тапшылығынан құтылып, өнім көлемін ұлғайтты. 30 шақты ауыл тұрғыны тұрақты жұмысқа орналасты. Кәсіпорында шведтің «DeLaval» компаниясының заманауи сауын қондырғысы орнатылған. Айналмалы шеңбер тәрізді сауын алаңы бастан-аяқ автоматтандырылған бағдарламамен басқарылады. Сауын аяқталған соң құрылғы өзін-өзі жуып, тазартып қояды.
Біз Степановқа сауын аяқталар кезде жеттік. Сағат тоғыз жарымда фермаға кіргенімізде 348 сиырдың ең соңғы төртінші легі сауылып жатты. Еуропаның сауын технологиясына үйретілген сиырлар «карусель» деп аталатын сауын алаңына турникет тәрізді тар есіктен бір-бірден кіріп, күнделікті орнына тұра қалады. Биіктігі белден келетін алып шеңбер пішіндес алаң бір сиыр сыятындай көптеген темір шарбақтарға бөлінген. Шеңбер оңнан солға қарай тоқтаусыз баяу айналып тұратындықтан, сиырлар да сол тұрған бойында ақырындап шығар есікке қарай жылжи береді. Сиыр сыртқа шыққанға дейінгі сегіз минуттың ішінде бірінен кейін бірі тұрған төрт сауыншының әрқайсы өз міндетін атқарып үлгеруге тиіс.
Орталықтан компьютер арқылы бақыланатын басқару құрылғысындағы үлкен табло сауын алаңына кірген-шыққан малдың санын, тұрған орнын, оның сауылып болған-болмағанын, сауылған сүттің мөлшерін, қай сиырдың аз, қай сиырдың көп бергенін, тіпті жануардың жай-күйі мен ауырып тұрғанына дейін көрсетеді.
Жылдық меже – 9 мың тонна
«Даниядан әкелінген 400 сиырдың 350-ін сауып отырмыз. Қалғаны енді бұзаулап жатыр. «Карусельге» бір мезгілде 40 сиыр сыяды. Бұлар бірінші бұзаулаған сиырлар ғой, қазір 21 литр сүт беріп жатыр. Сүт зауытымен де хабарласып отырмыз, олар да сүттің сапасының жоғары екенін айтады. Өнім көлемін бір сауында 30-ға дейін жеткіземіз деген ойымыз бар. Ферма құрылысына 6 млрд 700 млн теңге кетті. Оның 30%-ы өз қаржымыз, қалғаны мемлекеттің қаржысы. 10 жыл мерзімге 2,5%-дық өтемақымен алдық. Жоба бойынша жылына 9 мың тонна сүт сауылу керек. Сонда қарызымызды 7-8 жылда өтеп шығамыз», дейді ферманың атқарушы директоры Асылбек Айқадамов.
Фермадағы ең ауыр жұмыс – сауыншылардыкі. Негізінен, «карусельдегі» желі басында төрт адам тұру керек. Бірақ сауыншылар әлі төселе қоймағандықтан, бес адам жұмыс істеп жатыр. Бірінші адам сиырдың желінін арнайы залалсыздандырғыш ерітіндімен сүртеді. Екіншісі оны бірреттік майлықпен сүртіп, желінді саусағымен қысып-қысып жіберіп бір-екі рет сүт шығарады. Желіннің ұшындағы сүт сақтауға жарамайды. Сондықтан оны сауып тастау керек. Сауыншының қолы тиген соң, шамамен 30-40 секундтан кейін онсыз да сыздап тұрған желін иіп, өзінен-өзі сүт ата бастайды. Осы кезде үшінші сауыншы вакуум түтікшелерді кигізіп үлгеруі керек. Түтікше кигізген соң сиырдың емшегі ісініп вакуумға жабысып қалады. Ал желін босаған соң, түтікше де өзінен-өзі ажырайды.
Сырға мен бұйда ақпарат тасымалдайды
Төрт сауыншының бірі Оксана Уварова жаңа сүт фермасындағы жұмысымыз бұрынғыдан әлдеқайда жеңіл дейді.
«Бұған дейін ескі технологиямен сауып келдік. Заманауи ферма жетістіктерін бәріміз бірге үйреніп жатырмыз. Басқа фермаларға барып оқыдық, тәжірибеден өттік. Міндетім – сиырдың желініне түтікше кигізу. Түтікшеден мына құбырға аққан сүт келесі цехтағы цистернаға жиналады. Сол жерде суытамыз. Бұл технология бойынша сауыншының қолы сүтке тимейді. Сол себепті, сапасы өте жоғары болады», дейді сауыншы.
Малдың құлағына сырға, мойнына бұйда салынады. Бұл екеуі белсенділік сенсоры деп аталады. Ол қай сиыр қай күні қанша сүт бергенін салыстырып, талдап, мына сиыр суалып барады немесе сүтті көп бере бастады деген сияқты мәліметтерді тіркеп отырады. Ауырып тұрған сиырды да анықтап, қашатын уақытына дейін көрсетіп береді. Белсенділік сенсоры арқылы компьютерге тіркелген деректерді оператор зоотехник пен мал дәрігеріне жолдайды.
Мал баққан ғалым
Сүт фермасының зоотехник-селекционері, биология ғылымдарының кандидаты Талғат Мусин – қаладағы жайлы қызметін ауыл шаруашылығының ауыр жұмысына айырбастаған маман. Көп жылдар Алматы, Астанадағы жоғары оқу орындары мен ғылыми институттарда қызмет етті. Диссертациялық зерттеу жұмысы да сүтті мал «Алатау» тұқымымен байланысты. Жануарлардың физиологиясы мен генетикасын жете меңгерген ғалым бүгінде көпжылдық ғылыми тәжірибесін шаруашылықтың игілігіне жаратып жатыр. Кейінгі жылдары Меңдіқара ауданына келіп «Қарқын» серіктестігіндегі Әулиекөл тұқымды ірі қараның сапасын көтеруге күш жұмсады.
Әкесі Ыбырай Мусиннің де әйгілі Әулиекөл асыл тұқымы авторларының бірі, ауыл шаруашылығы ғылымдарының кандидаты екенін айта кеткен жөн.
«Бала кезімде әкем жанынан тастамайтын. Сондықтан Әулиекөлге шоғырланған үлкен селекционер ғалымдардың ортасында өстім. Кейін әке жолын қуып, ғылымға араластым. Ауылдың тіршілігін жаным сүйеді. Осыдан біраз жыл бұрын туған жерім Әулиекөл ауданы, Мәскелеу ауылына оралып, мал бағып, тізеден тезек кешіп жүрміз», дейді ғалым-селекционер.
Голштин сиырының ерекшелігі
Білікті маман қазір Степановтағы сүт фермасында тұрған асылтұқымды малдың генетикалық әлеуетін дамытумен айналысады. Фермаға осыдан 6 ай бұрын әкелінген голштин сиырлары әлемдегі ең жоғары сапалы, өнім көп беретін тұқымның бірі. Маманның айтуынша, Нидерланд, Дания, Бельгия тәрізді мемлекеттерде сапасы өте жоғары асылтұқымды өсіріп, сатып, табыс тауып отырған шағын фермалар көп. Бізге керек малды солар жинап, түгендеп береді. Малдың бәрі жергілікті ауа райына бейімделген. Қазір күніне 21 литрден сүт беріп жатыр.
«Бұл сиырлар – ең бірінші әкелінген лек. Қазір үш жасқа жақындап қалды. Кейін жасына, күйіне, жем-шөбіне, күннің жылынуына қарай 30 литрге дейін өнім береді. Бір сиыр 3-4 жылға дейін сүт береді. Технология бойынша жаңа туған сиырдың бұзауын бірден бөліп алып, емізікпен еміземіз. Сиырды бірден сауын алаңына жібереміз. Оны сауынға үйрету оңай емес, секіріп, теуіп, сүзіп, әбден әурелейді. Басында мұндай асау сиырларды байлап, қысып ұстаймыз. Содан кейін барып бірте-бірте жуасиды. Бір сиырды тар шарбаққа әбден үйрету үшін біраз әуреге түсеміз. Бұл сиырдың жай сиырдан ерекшелігі, жануар өте сезімтал келеді. Ірілігі сондай, бойы кейбір адамның бойынан асып түседі», дейді ғалым-сиыршы.
Голштин сүтті тұқымының әрқайсы 2 700 еуродан сатып алынған. Ұлттық валютаға шақсақ, бір сиырдың құны жол шығынын қосқанда 2 млн теңгеге жуықтайды. Ферма басшылары асылтұқымның бірінші төлін облыстағы өзге шаруашылықтарға сатуды жоспарлап отыр.
Қостанай облысы