Таным • Кеше

Тамақтану тән қажеттілігі ғана емес

20 рет
көрсетілді
3 мин
оқу үшін

Адам күн сайын тамақтанады. Бұл – жай ғана қарын тойдыру емес, өмір сүрудің негізгі шарты. Ғалымдардың есебінше, адам ағзасы тіршілік ету үшін тәулігіне орта есеппен 2000–2500 килокалория энергияны қажет етеді. Бұл энергияны тек тамақтан аламыз. Ал адам неге тамақ жейді деген сұраққа аштықты басу үшін деп жауап беру аздық етеді. Өйткені тамақтану – физикалық қажеттілік қана емес, адамның психологиялық, эмоциялық жағдайына да тікелей әсер ететін күрделі құбылыс.

Тамақтану тән қажеттілігі ғана емес

Ас ішкен кезде ағзаға түрлі қоректік заттар түседі. Мысалы, кө­мірсулар – ең негізгі қуат көзі. Ақуыз бұлшық еттер мен ағза­ның тіндерін қалпына келтіреді. Май  энергия мен гормондар өндіруге қажет. Ал дәрумендер мен минералдар иммунитетті кү­шей­тіп, ағзаның дұрыс жұмыс іс­теуін қамтамасыз етеді.

Тамақтану ағзаға қажетті нәрселермен толықтырып қана қоймай, көңіл күйге де әсер етеді. Мысалы, тәтті жегенде ми дофамин бөледі, бұл қуаныш пен рахат сезімін тудырады. Көмірсулар серотониннің бөлінуіне ықпал етеді, адамға тыныштық, тұрақ­ты­лық сыйлайды. Ал грелин мен лептин – адамның аштық пен тойым­дылық сезімін реттейтін негіз­гі гормондар. Қызығы, стресс кезінде грелин деңгейі 5–15 минут ішінде күрт көтеріледі. Бұл, әсіресе, артық салмағы бар адамдарда жиі байқалады. Яғни адам күйзеліске түскенде тамаққа деген құмарлығы артады.

Бүгінде тамақтану жүйесі бұрынғыдай емес. Азық-түлік өндірісі жаңа технологиялардың арқасында мүлде басқа бағытқа бет алды. Егістіктегі жағдайды дрондар мен сенсорлар бақылайды. Жасанды интеллект ауа ра­йын дәл болжауға көмектеседі. Генетикалық түрлендірілген дақылдар өнімділікті арттырып, ауруға төзімділікті күшейтеді. Ал қалаларда салынған вертикалды фермалар гидропоника әдісі арқылы суды 90–95 пайызға дейін үнемдей отырып, бірнеше есе өнім береді. Ғалымдардың болжауынша, 2030 жылға қарай зертханада өсірілетін еттің нарығы 25 миллиард долларға дейін жетуі мүмкін. Сонымен қатар бұл өндіріс көмірқышқыл газының бөлінуін 96 пайызға азайтады. Алайда мұндай ет пен ГМО-ның этикалық, мәдени және әлеуметтік жағы әлі де қоғамда қызу талқыланып жатыр. БҰҰ дерегіне сүйенсек, алдағы жылдары жер бетіндегі халық саны 10 миллиардқа жетуі мүмкін. Бұл азық-түлікке деген сұраныстың 60 пайызға дейін артуына алып келеді. Мұндай ауқымды қа­жет­тілікті өтеу үшін ғылым, экология және қоғам арасындағы теңге­рімді, үйлесімді әрекет қа­жет болады. Себебі бүгінгі тамақ мәсе­лесі аграрлық мәсе­ле ғана емес, бұл – адамзаттың болаша­ғына тікелей әсер ететін үлкен мәселе.

Тамақтану – ағзаның энергия мен қажетті қоректік заттарды алу тәсілі ғана емес, сонымен қатар адамның эволюциялық, мәдени, эмоциялық, әлеуметтік өмірінің ажырамас бөлігі. Сондықтан дұрыс және теңгерімді тамақтану – саламатты өмір салтының негізі.

 

Айым КҮЗЕМБАЙ,

Л.Н.Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің 3-курс студенті

Соңғы жаңалықтар

Қайырымдылықтың сауабы мол

Қоғам • Бүгін, 11:30

Протездеудің шебері

Маман • Бүгін, 11:10

Керек дерек

Digital • Бүгін, 11:00

Қайта жаңартылған көпір

Аймақтар • Бүгін, 10:45

Абдолла ақын ұлықталды

Тағзым • Бүгін, 10:35

Қаламгердің көзілдірігі

Таным • Бүгін, 10:25

Өлең боп өмір кешкен

Руханият • Бүгін, 10:05

Алаш дәрігері

Тұлға • Бүгін, 09:55

Сенім һәм ұрпақ тәрбиесі

Пікір • Бүгін, 09:45

Нияз батыр

Зерде • Бүгін, 09:40

Қарақұрт қаптап кетті

Мәселе • Бүгін, 08:50

Туған жерге тірек болар жоба

Шаруашылық • Бүгін, 08:40

Ауадан бензин жасаған

Ғалам ғажаптары • Бүгін, 08:30

Кездейсоқ жаңалық

Ғалам ғажаптары • Бүгін, 08:20

Пойыздағы арпалыс

Театр • Бүгін, 08:15

Пайдалы пластик

Ғалам ғажаптары • Бүгін, 08:03