Шаруашылық • 13 Наурыз, 2024

Ақбас сиырға сұраныс арта түсті

280 рет
көрсетілді
5 мин
оқу үшін

Біз ағарғанын көп тұты­натын түліктің бірі – мү­йізді ірі қара. Жалпы, қазақ жеріндегі сиыр тұ­қы­мының әрқалай екенін ес­керсек, жер ерек­ше­ліктеріне қарай олар­дың дене тұрқы мен төзім­ді­лігі де бөлек болады. Мысалы, ауа райы жылы болып келетін оңтүстік-шығыс өңірдегі сиырлар бойшаң, ірі денелі болса, қуаңшылық аймақтарда та­ралған ірі қараның де­несі шағын әрі олар қыс айындағы суыққа төзімді келеді.

Ақбас сиырға сұраныс арта түсті

Суретті түсірген – Ерлан ОМАР, «EQ»

Қазақстандағы ірі қара мал тұқы­мының ішіндегі ең бірін­ші көзге түсетіні – ақбас сиы­ры. 1950 жылдан бері одақ көле­мінде бекітілген «Қазақтың ақ­бас сиыры» тұқымының не­гіз­гі ерек­шелігі – еттілігі, та­би­ғат тіршілігінен қолайлы және жайылым талғамайтыны. Әсі­ресе фермерлер мал басын асыл­дандыруда осы тұқымның бұқа­ларына көп қызығушылық танытып жүр.

Қазақтың ақбас тұқымының палатасы ұсынған мәліметте биыл 1 наурыз бойынша 8 312 ақбас сатылған. Орташа баға­сы – 450 мың теңге. Бұның ішінде бірінші санатқа кіретін бұқа­лардың бағасы өте қымбат. Мысалы, Қарағанды облы­сын­дағы «АгроСистема» ЖШС салмағы 350 кило тартатын бұқа­ның бағасын 950 мың теңге деп белгілепті. Сонда тірі салмақтағы бағасы 1 800 теңгеден айналып тұр. Екінші санаттағы 250 килолық  бұқашық немесе қашардың бағасы 350 мың теңгеден бас­талады. Ор­та­ша алғанда тірі сал­мағы килосына 1 500 теңге болады.

Асыл тұқымды ақбастарды сату бойынша алда Абай облысы тұр. Өңірде 3 217 бас бұқа мен қашар сатылымға шықса, одан кейінгі орындағы Батыс Қазақстан облысы 2 296 бас түлікті пұлға айналдырған. Бұл өңірде кеңес заманында жергілікті қазақы сиырды «герефорд» бұқамен будандастыру арқылы «Қазақтың ақбас тұқы­мын» құру жұмыстары жүр­гізілген селекциялық орта­лық­тар болған. Бір ғажабы – жергілікті түліктердің шыдам­дылығы, жайылымға бейім­ділігі, ал герефордтардан етті болу қасиеті бірігіп, осы тұқым дүниеге келгенін айта кетуіміз керек. Асыл тұқымды ірі қараны саты­лым­ға шығарған өңірлер арасында Павлодар, Қарағанды, Шығыс Қазақстан, Ақмола, Жетісу, Жамбыл, Алматы, Ұлытау және Қостанай облыс­тары да бар.

– Деректерге сүйенсек, қазақы сиырдың тірілей салмағы 240-384 кило аралығында бол­ға­ны және бес жасар бұқаның таңдаулысы 520 килоға дейін салмақ тартқаны кел­ті­рілген. Осы деректер қаза­қы сиырдың шағын денелі бол­ғанын, дегенмен, жасы ұлғайған сайын салмақ қоса алатын қабілетін айқындайды. «Қазақтың ақбас сиыры» жаңа тұқым ретінде қабылданған соң, ең жоғарғы көрсеткіш Батыс Қазақстан өңіріне тән болған – асыл тұқымды құнажын 475 кило, сақа сиырлары 511 кило салмақ тартқан. Жиырма жыл бойы жүргізілген селекциялық жұ­мыс­тар үлкен жетістіктерге бас­тады. Жергілікті малмен са­лыстырғанда, жаңа сиыр тұқы­мы 200 кило артық салмақ бе­ріп, экономикалық тұрғыдан мал өсірудің тиімділігі артты. Жайылымдық технологияда мал бағуға жұмсалатын шығынның тұрақтылығын ескерсек, әр бас сиырға шаққанда қосымша 100 кило ет шығынсыз артық өндірілді. Бұл орташа көрсеткіш еді, – дейді профессор, ауыл ша­руашылығы ғылымдарының докторы Айбын Төреханов.

Профессордың айтуынша, жекешелендіру кезеңінде жаппай жақсартылған мал күйзеліске ұрынды. Әркім өз үлесін алып, шаруасын күйттеп, қолдағы малынан барынша табыс алуды мақсат тұтты. Асыл тұқымды мал­дың парқы еленбеді. Шаруа­шы­лықтар бөлініске түсіп, мал­дың есебі де дағдарысқа ұшы­ра­ды.

– Осы тұста сиыр етін экс­портқа шығарамыз деген саясат­пен сырт елден «кірме мал» келді. Әкелінген малдың тиімділігін арттыру мақсатында барлық мемлекеттік қолдау ре­сурстары осы бағытқа жұ­мыл­дырылды. «Кірме мал» әспеттеліп, ақбас сиыр «өнім­ділігі нашар» мал ретінде сипатталды. Осы бір ебедейсіз әре­кеттер мақтанышымыз бол­ған түліктің өрісін тарылтты. Дегенмен кейінгі жылдары қазақтың ақбас сиырының рес­­пуб­ликалық палатасы осы тұқым­ның дамуына бағытталған көптеген шаруа атқарып жатыр, – дейді белгілі профессор.

Статистикалық мәліметтер бо­­йынша, 1991 жылы «Қазақтың ақбас сиыры» саны жағынан шырқау шегіне жетіп,  1 млн 370  мың бас болды. Осы кезде елдегі ет бағытындағы сиыр саны 2,5 млн басқа жеткенін ескерсек, ақбас сиырдың үлесі 55 пайызды құрап, сиыр етін өндірудің көшбасшысы болған.  

Соңғы жаңалықтар

Абай және жас ұрпақ

Абай • Бүгін, 19:55

Жаңа жылдың тарихы қандай?

Қоғам • Бүгін, 18:30